Bent u een zakelijke klant? Log in als bedrijf om B2B prijzen te zien.

Gebruik van onderhoudsolie

Het is erg belangrijk om de juiste onderhoudsolie voor je snijplank, broodplank, kaasplank, pizzaplank, vleesplank of hakblok te kiezen. Door zomaar een olie te selecteren kan je achteraf daar veel ongemak van ondervinden.
 
Allergieën
Er zijn een heleboel verschillende soorten olie,  maar sommige kunnen een allergische reactie oproepen bij mensen nadat etenswaren er mee in aanraking zijn geweest. Onderstaand oliën waar u mee moet opletten.
 
LET OP: we proberen zoveel mogelijk te beschrijven, maar het kan zijn dat er bepaalde oliën niet tussen staan waar mensen wel allergisch voor kunnen zijn
 
Arachideolie (pindaolie, aardnotenolie)
Behalve gewone pinda wordt ook de olie uit de pinda, arachideolie, gegeten. De versgeperste olien zoals wokolie bevatten pinda-allergenen. Want pinda is een nare, mogelijk levensbedreigend allergeen en deze allergie komt veel voor.
 
Alle noten oliën (Walnotenolie, Amandelolie, hazelnootolie, etc)
Al deze oliën kunnen een zelfde effect hebben als pindaolie. Kijk dus heel goed uit!
 
NB. Kokosnoten zijn geen noten.
 
Plakken
Sommige oliën gaan plakken, oxideren en wordt ranzig. Dit betreft vooral culinaire oliën als Olijf olie. Doordat deze oliën in aanraking komen met water wordt het ranzig. Kleven en plakken doet het uit zichzelf al. Druivenpitolie is ook een culinaire olie, maar kent deze eigenschappen niet.
 
Geur
Het is belangrijk dat je voor een reukloze olie gaat. Elk luchtje dat je toevoegd aan de plank ruik of proef je de eerste periode ook terug in je eten. Dit is uiteraard afhankelijk van je smaak papillen, maar we adviseren iedereen altijd voor een geurloze olie te gaan zoals druivenpitolie.
 
Kleur
Veel van onze klanten willen graag een oudere uitstraling creeren. Vaak worden hiervoor olieen of andere middeltjes aangeboden die niet gebruikt mogen worden met eten of onder de noemer Allergie, Geur en Plakken vallen. Uiteindelijk dient de plank om etenswaren op te snijden en heeft het niet als doel decoratief te zijn. Tung olie geeft een donkere amberkleur, maar is als olie moeilijk te verkrijgen en kostbaar. Tevens duurt het ongveer 48 uur voordat het goed droog is. Door meerdere keren de plank met druivenpitolie te bewerken wordt de plank ook donkerder. Dit laatste raden wij aan. Zie de foto’s hieronder:
 
Foto's worden binnenkort gepubliceerd
 
Chemische stoffen
Er zijn olieen die terpentine, petroleum destillaten, en andere chemische stoffen bevatten. Dit zit vaak in Deense  olieen. Ook Polyurethaan bevat vernis. Andere olie gebaseerde afwerkingen kunnen terpentine en andere schadelijke chemicaliën bevatten.
Kijk hier voor uit, want dit kan schadelijk voor de gezondheid van u en uw mee eters zijn!
 
Als u lijnolie gaat gebruiken maakt u dan gebruik van de rauwe lijnolie en niet van de gekookte. De gekookte kan namelijk schadelijk voor uw gezondheid zijn. Lijnolie of lijnzaadolie heeft als nadeel dat het lang droogd.
 
Hoe zit het met bijenwas?
Sommige slagers gebruiken bijenwas op hun hakblok. Er zijn houtbewerkers die zweren bij bijenwas voor zijn glans en bescherming. Toch zal de was alleen een glanzende gepolijste coating teweeg brengen. Dat is echt beter voor decoratieve houten producten. Voor slagers hakblokken of gewoon houten planken die regelmatig worden gebruikt is bijenwas niet noodzakelijk, maar geeft het wel een heel mooi uiterlijk en een extra beschermende laag
 
Aanbeveling Onderhoudsolie.nl
Als Onderhoudsolie.nl hebben wij daarom voor Lijnzaadolie en druivenpitolie gekozen. Lijnzaadolie dringt diep door in de vezels en hard daar uit. Hierdoor is de plank beter tegen water bestendigd dan het bewerken met andere oliën. De plank krijgt tevens een mooie warme kleur. Daarna behandelen we met druivenpitolie. Het plakt niet, wordt niet smerig, geeft geen geur, heeft een neutrale kleur, droogt snel, kan ook in de salade gebruikt worden, bevat geen stoffen die een allergische reactie veroorzaken en is gezond. Kortom de beste keuze om de plank mee na te behandelen. Als u echter geen donkere kleur wenst dan dient u direct met druivenpitolie te bewerken. Als finishing touch raden wij aan om bijenwas te gebruiken. De plank gaat schitterend glanzen en is extra goed behandeld tegen vocht.
houten broodplank houten kaasplank houten pizzaplanken houten vleesplanken Onderhoudsolie voor snijplanken en hakblokken Houten hakblokken Houten Dienbladen